Welke padelslagen zijn er? Ontdek de belangrijkste technieken!

Padel draait om techniek én strategie. Het beheersen van verschillende padelslagen is waardevol. Zo zet je je tegenstander constant onder druk. Wil je écht goed worden? Dan moet je precies weten welke padelslagen er zijn, wanneer je ze inzet en hoe je ze het beste uitvoert. Hieronder zetten we de belangrijkste padelslagen en technieken voor je op een rij.

1. Forehand: 

De forehand is de meest gebruikte slag in padel. Dit is de slag waarmee je aan je dominante kant (meestal rechts voor rechtshandigen), de bal terug in het spel brengt. Het goede nieuws is dat de forehand ook één van de makkelijkste padelslagen is om onder de knie te krijgen. Om hem goed te slaan, moet je:

  • Het racket laag houden.
  • Je gewicht naar voren brengen op het moment van slaan.
  • Kort en snel door de bal heen slaan.

Onze tip: sla de bal voor je lichaam. Zo heb je veel meer controle dan wanneer je hem naast of achter je raakt. Probeer elke keer dezelfde techniek aan te houden, dan wordt de forehand uiteindelijk een natuurlijke reactie.

Lees ook: Padel en tennis, ontdek de verschillen!

2. Backhand: 

Je tegenstander gaat echt niet altijd naar je forehand spelen, dus leer de backhand! Waar de forehand om kracht en snelheid draait, ligt bij de backhand de nadruk op controle en precisie. Voor een goede backhand sta je zijwaarts, zodat je makkelijk kracht kunt zetten. Raak de bal dicht bij je lichaam en richt op een vaste plek. Een sterke backhand maakt je spel onvoorspelbaarder. Zo zorg je ervoor dat je tegenstander nooit kan raden wat je volgende zet is.

3. Volley

Kom je naar het net? Dan speel je ‘t beste een volley. Dit is een snelle, directe padelslag die je speelt zónder dat de bal stuitert. De volley kan zowel forehand als backhand worden gespeeld. Bij de volley moet je dicht bij het net staan en snel reageren. De truc: hou je racket voor je borst en speel met korte, snelle bewegingen. Sla de bal met een doelgericht, gecontroleerd tikje. Speel je volley te hoog? Dan geef je je tegenstander de kans voor een smash. Daarom: altijd laag en snel.

4. Smash: 

Een smash gebruik je als je een hoge bal krijgt en het punt wilt afmaken. Maar let op, niet elke smash is hetzelfde. In padel hebben we:

  • Platte smash: Een harde en directe smash, vaak recht en laag over het net geslagen.
  • Kick-smash: Hier geef je de bal een opwaartse draai, waardoor hij met een curve en veel effect de baan uit stuitert. Deze smash is vooral effectief als je tegenstander ver naar achteren staat en moeite zal hebben om de bal nog te halen.
  • Topspin smash: Dit is een smash waarbij je de bal met een bovenwaartse spin (topspin) raakt, waardoor hij hoog en met effect wegstuitert na contact met de grond. Deze slag helpt om de bal te laten versnellen en hoger op te stuiteren, wat de return extra lastig maakt.
  • Gancho: De gancho is een bovenhandse slag, vaak gebruikt wanneer je aan de rechterkant van de baan staat en de bal over je linkerschouder komt (bij rechtshandige spelers). Deze slag komt voor als de bal diep en hoog in de hoek stuitert. De gancho vereist goede timing en techniek om vanuit een verdedigende positie toch aanvallend te slaan.

Elke smash vereist timing, techniek en de juiste situatie. Bij Padel Mate Club helpen onze trainers je graag om deze verschillende smashes goed onder de knie te krijgen, zodat je in elke rally de perfecte smash kunt spelen! Neem gerust contact met ons op voor alle lesmogelijkheden. 

5. Bandeja: 

De bandeja, wat letterlijk “dienblad” betekent in het Spaans, is een strategische variant van de smash. Deze slag is bedoeld om je tegenstander in het achterveld te houden. De bandeja vraagt minder kracht en meer controle. Deze padelslag is ideaal als je niet voluit wilt smashen, maar wel druk wilt houden. Je slaat de bal iets schuiner en zachter. En je houdt ‘m vrij laag. Een goede bandeja houdt je tegenstander weg van het net – een strategisch voordeel voor jou!

6. Víbora: 

De víbora, een échte gevorderde slag. De víbora lijkt op de bandeja, maar je geeft er meer effect aan door een scherpe diagonale beweging. Dit zorgt voor een ‘bijtend’ effect (vandaar de naam), waardoor de bal moeilijker te lezen is voor je tegenstander. Het doel van de víbora? Je tegenstander dwingen om te verdedigen. De slag vereist oefening en timing, maar als je hem onder de knie hebt, ben je echt in het voordeel. Je kunt ‘m het beste gebruiken als je aan de rechterkant van het veld staat. 

7. Chiquita: 

Met de chiquita speel je de bal kort over het net en dwing je je tegenstander om naar voren te komen. Dit is een tactische padelslag. Heb je een tegenstander die graag achterin blijft? Gebruik ‘m dan. Speel de bal zachtjes en laag over het net, zodat hij nét in het servicevak stuitert. Dit maakt het lastig voor je tegenstander om de bal terug te slaan. 

8. Lob

Een goede lob kan je redding zijn. Met de lob speel je de bal hoog en diep, waardoor je tegenstander wordt gedwongen naar achteren te gaan. Dit is vooral handig als je de druk wilt verlichten of de controle over het net wilt terugpakken. Een perfecte lob gaat hoog genoeg om niet zomaar gesmasht te worden en diep genoeg om de tegenstander ver terug te duwen. Hierdoor creëer je ruimte voor jezelf en win je tijd om je volgende slag te plannen.

9. Return

De return de eerste padelslag die je maakt na de service van de tegenstander. Een goede return sla je laag en diep, zodat de serverende partij niet meteen in de aanval kan. Dit is een padelslag waarbij je varieert: soms kort, soms diep en af en toe een lob. Hiermee houd je je tegenstander alert en heb je meteen een voorsprong in de rally.

10. Slice:

Met de slice geef je de bal een scherpe, neerwaartse draai. Hierdoor stuitert hij lager en is hij moeilijk te retourneren. Deze padelslag komt van pas als je meer controle wilt en je tegenstander laag wilt houden. Raak de bal schuin van boven en trek je racket licht naar beneden – alsof je de bal afsnijdt. Hierdoor komt er een draaieffect op de bal, wat hem extra lastig maakt om te slaan. De slice werkt goed in combinatie met forehand en backhand.

11. De rebote: 

Padel speel je niet alleen met het net – ook met de wanden. De rebote is de techniek waarbij je de bal speelt nadat hij van de achterwand komt. Dit vergt timing en focus. Blijf rustig, houd je racket klaar en wacht tot de bal net iets voor je komt. Zo gebruik je de muur in je voordeel en hou je de bal langer in het spel. De rebote helpt je om terug te komen uit een verdedigende positie. Lees ook: Mag je het hek raken tijdens padel? 

Padelspeler oefent padelslagen op het veld

Padeloefeningen om je techniek te verbeteren

Dé manier om beter te worden in padelslagen is oefenen. Door specifieke oefeningen toe te voegen aan je padeltraining, werk je aan je voetenwerk, slagtechniek en snelheid. Oefeningen helpen je om herhaling op te bouwen en zo spiergeheugen te ontwikkelen. Zo werk je aan je padelniveau. Probeer onderstaande oefeningen eens om je padeltechniek te verbeteren. 

1. Padelslagen tegen de muur

Een klassieker voor beginners én gevorderden: speel de bal tegen een muur. De bal komt altijd terug, en dit geeft je de kans om te werken aan je slagprecisie en reactietijd. Probeer verschillende slagen – forehand, backhand, volleys – en wissel tussen lage en hoge ballen. Een goede oefening om aan je timing te werken zonder afhankelijk te zijn van een partner. Onze trainers helpen je graag met tips om aan je techniek te werken en deze oefening optimaal uit te voeren.

Lees ook: Padel 1 tegen 1: bestaat het en hoe werkt het dan?

2. Voetenwerkoefeningen met een ladder

Goed voetenenwerk zorgt voor goede padelslagen. Met een speedladder – die bij ons op de club klaarligt – kun je specifiek aan je voetenwerk werken. Loop snel in en uit de vakken van de ladder en oefen korte, snelle stappen. Deze oefening helpt je om wendbaar te blijven en snel te reageren op het veld. Onze trainers kunnen je verschillende patronen laten zien om je coördinatie nóg beter te maken.

3. Bal gooien voor positionering

Een partner of trainer van Padel Mate Club kan je helpen met je positionering op het veld. Laat de bal door je partner naar verschillende plekken gooien, zodat je snel moet bewegen en de juiste positie moet innemen. Na elke slag keer je terug naar het midden. Dit is een intensieve oefening die je reactievermogen en snelheid enorm verbetert. Onze trainers houden het tempo hoog en helpen je om je techniek te verfijnen.

Kom gerust bij ons langs! Onze trainers staan klaar om je deze en andere technieken te leren, zodat jij je padelspel naar een hoger niveau tilt. Lees ook: Spelregels van padel: hoe werkt het? 

Kom alle padelslagen oefenen bij Padel Mate Club!

Wil jij komen padellen bij Padel Mate Club? Wij hebben veel padelbanen beschikbaar in zowel Hoorn (Oosterblokker) als Amstelveen. Zo is er altijd wel een plekje voor je vrij! Boek direct je baan via deze link. Wil je graag beter worden in een van bovengenoemde padelslagen? Overweeg dan een les of lessenreeks met een van onze ervaren padeltrainers. Staat jouw gewenste datum/tijd niet online? Stuur dan een bericht naar info@padelmateacademy.com. Wij denken graag met je mee!

Bedankt ​voor het aanmelden

Jouw inzending is in goede orde ontvangen.

Kies een locatie