Nieuws

5 mei 2023

Padel en tennis, ontdek de verschillen!

Een padelracket en een tennisracket die lijnrecht tegenover elkaar staan. Dit symboliseert de verschillen tussen padel en tennis

Op zoek naar een veelzijdige sport die je energiek en fit houdt? Dan zijn tennis en padel twee goede opties. Maar hoe weet je welke sport het beste bij jou past? Laten we een kijkje nemen naar de belangrijkste verschillen tussen deze populaire racketsporten: padel versus tennis. Van speelveldgrootte tot puntensystemen en rackets, we bespreken alles in dit blog. Lees snel verder en ontdek welke sport het beste bij jou past! 

Hierom lijken padel en tennis op elkaar

De eeuwenoude racketsport tennis is bij iedereen wel bekend. Maar wist je dat padel ook aan steeds meer populariteit wint? Padel en tennis zijn twee sporten die in bijna elk opzicht op elkaar lijken. Beide sporten worden op banen gespeeld, en voor beide sporten is het gebruik van rackets noodzakelijk. Zelfs het puntensysteem van padel en tennis is identiek. Maar er zijn ook duidelijke verschillen. Voordat je begint aan een potje padel is het zinvol om de verschillen tussen padel en tennis te begrijpen. En goed nieuws! Deze zullen wij in dit blog uitgebreid behandelen.  

Het verschil in speelveld van padel en tennis

Het verschil tussen een tennis- en padelbaan zit vooral in de oppervlakte van het veld. Je zou het misschien niet verwachten, maar een padelbaan is een derde van de grootte van een tennisbaan. Tennis wordt doorgaans dus gespeeld op een veel groter veld. Dit vergt meer kracht van de spelers ten opzicht van padel. 

Het grote verschil zit hem ook in de omheining bij padel. Deze bestaat uit glazen wanden en/of hekwerk. Deze omheining kan bij de beginnende speler wat verwarrend zijn, maar dit geeft eigenlijk een betere kans om te reageren op een ingewikkelde smash van de tegenpartij. Het grootste verschil met tennis is dan ook dat de bal elke keer weer terug het veld op stuitert. Als gevolg hiervan heb je bij padel veel langere rally’s. 

Wat is er moeilijker, padel of tennis? 

Tennis vereist meer fysiek uithoudingsvermogen, snelheid en techniek dan padel. Over het algemeen geldt dat je verschillende trainingen moet doen om op een gemiddeld tennisniveau te kunnen spelen.  

Padel is gelukkig makkelijker onder de knie te krijgen. Waar bij tennis het controleren van een racket lastig kan zijn, is slaan met een padelracket easy. Padel is bovendien een snellere sport dan tennis, waardoor het gemakkelijker is om in beweging te blijven en snel te reageren op de bal. Padel is daarmee een toegankelijkere sport dan tennis. 

Padelracket versus tennisracket

Vooropgesteld: met een tennisracket kun je geen padel spelen en andersom. De rackets zien er gelukkig ook allebei anders uit. Zo zul je jezelf niet snel vergissen. Allereerst is padelracket een stuk kleiner dan een doorsnee tennisracket. Ook het oppervlak komt niet overeen. Een padelracket heeft een oppervlakte met gaten erin, deze verhogen het gebruiksgemak. Een tennisracket daarentegen heeft snaren over de gehele oppervlakte. Ook zit er nog een verschil in de kop van de rackets. De kop van een padelracket is groter en ronder dan bij een tennisracket. De reden hiervoor is het hogere speltempo van padel. 

Padelballen versus tennisballen

“Geen twijfel over mogelijk: een padel is hetzelfde als een tennisbal!” NOPE! Er zit wel degelijk verschil tussen de twee soorten ballen. Padel wordt gespeeld met zachtere en kleinere ballen dan de ballen die bij tennis gebruikt worden. Dit zorgt ervoor dat de bal een stuk trager gaat dan bij tennis. Het grote verschil tussen een padelbal en en een tennisbal zit hem dus in de grootte van de bal en de druk ervan. 

Wil je graag met échte padelballen spelen, maar heb je er geen? Maak je geen zorgen, wij hebben er genoeg op onze club. Reserveer snel een baan! 

Het verschil in scoreverloop van padel en tennis

Het scoreverloop van padel en tennis komt voor een groot deel met elkaar overeen. Namelijk 15, 30 40 en game, met deuce bij 40-40. De meestgebruikte speelwijze is het “best-of-three”-formaat. Dat wil zeggen dat de teams maximaal drie potjes tegen elkaar spelen. Het team dat als eerste twee potjes wint, heeft de wedstrijd gewonnen. Ook dit komt overeen met tennis. Dus ben jij al bekend met tennis? Dan zul je direct begrijpen hoe de puntentelling bij padel werkt. Wel zit er een verschil in de manier waarop punten kunnen worden behaald. 

Bij padel kun je een punt halen met behulp van de muren van de padelbaan. Bij tennis is dat niet geval. Heb jij een tennisachtergrond en ga je voor het eerst een potje padel spelen?  Wees jezelf er dan van bewust dat je zowel punten kunt scoren als verliezen door het slaan tegen de muren. 

Padel of tennis, welke sport past bij jou? 

Nu we de belangrijkste verschillen tussen padel en tennis op een rijtje hebben gezet, is het tijd om te beslissen welke sport het beste bij jou past. Ben je op zoek naar een fysieke uitdaging en houd je van de adrenaline van snelle rally’s? Dan is tennis een goede keuze voor jou. Hecht je daarentegen meer waarde aan een snelle, energieke work-out met je beste vrienden of familie? Dan past padel meer bij jouw sportwensen. Kies je voor padel? Dan kunnen wij jou garanderen dat je een geweldige tijd zult hebben tijdens het spelen van een spannende pot bij Padel Mate Club. Dus trek je padelracket uit de kast en kom en reserveer vandaag nog een baan!  Heb jij (nog) geen padelracket? No problemo! Het is ook mogelijk deze te kopen of huren bij onze club! 

Kom padel spelen bij Padel Mate Club!

Wij hopen dat het verschil tussen tennis en padel nu een stuk duidelijker voor je is. Ben je er klaar voor rom padel te spelen? Trek je gympen dan uit de kast en kom eens lang in onze club. Of reserveer direct een baan. Wij kunnen niet wachten om je te verwelkomen in onze club! 

Lees meer berichten

Nationale Sportweek In Amstelveen

Ontdek wat sport met jou doet tijdens de Nationale sportweek in Amstelveen!

Save the date! Aankomende 16 t/m 25 september is het zover: dan zal de achttiende editie van de NOCNSF Nationale Sportweek 2022 van start gaan. NOC NSF en AmstelveenSport zullen hierbij hun krachten bundelen.

Padel mate club

Grutterij 1,
1185 ZT Amstelveen

OPENINGSTIJDEN

Maandag 00:00 – 23:59
Dinsdag 00:00 – 23:59
Woensdag 00:00 – 23:59
Donderdag 00:00 – 23:59
Vrijdag 00:00 – 23:59
Zaterdag 00:00 – 23:59
Zondag 00:00 – 23:59

CONTACT

Telefoon 023 510 0970​
Email info@padelmateclub.nl