Spelregels van padel: hoe werkt het? 

Padel. Misschien heb je er al eens van gehoord of misschien zelfs al gespeeld. Maar weet je ook precies hoe het werkt? Het combineert het beste van tennis en squash – en het wordt steeds populairder. Dat is ook logisch – het is een superleuke en toegankelijke sport. Maar om het goed te spelen, moet je wel de spelregels kennen. Hoe werkt de puntentelling? Wie begint met serveren? En wanneer scoor je een punt? In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over de basisregels van padel, zodat je goed voorbereid bent voor jouw volgende potje.

Hoeveel spelers heb je nodig voor padel? 

Padel speel je altijd met vier personen – twee tegen twee. Je speelt dus altijd in een team. Het draait echt om samenwerking. Anders dan bij tennis of squash speel je padel nooit in je eentje. Je moet altijd communiceren met je teamgenoot. Stel jij staat links en je teamgenoot rechts. Dan moet je samen goed afspreken wie welke ballen pakt. Anders bots je tegen elkaar aan of laat je een bal door! Samenwerking is dus erg belangrijk.

Lees ook: Padel 1 tegen 1: bestaat het en hoe werkt het dan? 

Hoe werkt de puntentelling bij padel? 

De puntentelling bij padel lijkt erg op die van tennis. Als je tennis hebt gespeeld, herken je het vast. Je werkt met games, sets en uiteindelijk win je de wedstrijd – de match.

Games:

Een game win je als je vier punten scoort. Dit gaat als volgt:

1e punt = 15

2e punt = 30

3e punt = 40

4e punt = game!

LET OP: Staat het 40-40? Dan is het ‘deuce’. Je moet dan met twee punten verschil winnen om de game te pakken. Dus eerst heb je voordeel. Daarna het winnende punt.

Sets:

Een set win je door 6 games te winnen. Maar er moeten altijd twee games verschil zijn. Dus stel, het staat 5-5. Dan moet je doorspelen tot iemand met twee games verschil wint, zoals 7-5. Bij 6-6 speel je vaak een tiebreak, waarbij de eerste die 7 punten haalt (met twee punten verschil) de set wint. → Als de wedstrijd heel spannend is en het 1-1 in sets staat, speel je soms een supertiebreak in plaats van een derde set. Dat is een race naar 10 punten – maar je moet met 2 punten verschil winnen.

Match:

De hele wedstrijd, de match, win je door twee sets te winnen. Je kunt dus een match winnen met 2-0 of 2-1 in sets. Dit noemen we de ‘best of three’. 

Hoe moet je serveren in padel?

De opslag is waar alles begint. Bij padel zijn er een paar belangrijke regels voor het serveren:

  • Net als bij tennis sla je diagonaal op. Vanaf de rechterkant van het veld serveer je naar het vak van de tegenstander aan de overkant.
  • Je mag alleen onderhands serveren. Dat betekent dat de bal lager dan je heup moet worden geraakt. Dit zorgt ervoor dat de opslag minder krachtig is dan bij tennis. Let op: Wanneer je tegenstander de bal terugslaat na jouw service, moet hij/zij ook onderhands terugslaan. Als die service voorbij is, mag er wel bovenhands geslagen worden.
  • De bal moet eerst achter de servicelijn in je eigen veld stuiteren. Daarna sla je hem diagonaal over het net naar het servicevak van de tegenstander. Raakt hij meteen het glas of hek aan de zijkant? Dan is het fout. Lees ook: Mag je het hek raken tijdens padel? 
  • De bal moet in het servicevak stuiteren en mag daarna de glazen wanden raken, maar niet het hekwerk. Raakt de bal het hekwerk direct na de stuit? Dat is een foutservice.

Let op: De opslag komt steeds afwisselend van links en rechts. Begint een team met serveren? Dan start de eerste opslag altijd vanaf de rechterkant van de baan.

Bij Padel Mate Club helpen onze trainers je graag om je opslag te verbeteren. Volg een van onze lessen. 

Wie begint met serveren? 

Voordat je begint, moet je even een toss doen. Je kunt een muntje opgooien of gebruikmaken van een online tool, bijvoorbeeld Comment Picker. Het team dat de toss wint, mag kiezen of ze willen serveren, ontvangen of aan welke kant ze willen starten. Je begint altijd met serveren vanaf de rechterkant van het veld. Daarna wissel je steeds af tussen links en rechts. Iedereen in je team moet dus om de beurt serveren.

Wat gebeurt er tijdens een rally? 

Een rally begint zodra de bal goed is opgeslagen. Tijdens de rally moet je de bal binnen de lijnen van de baan houden, maar bij padel komen de wanden ook in het spel. Dit zorgt voor veel spannende en verrassende situaties. Dit moet je weten over de spelregels van padel tijdens de rally:

  • De bal mag één keer stuiteren op jouw helft van het veld.
  • Je kunt de bal direct terugspelen (volleys), of eerst laten stuiteren en dan slaan.
  • De bal mag na het stuiteren de glazen wanden en het hek raken. Dit zorgt vaak voor langere en strategische rally’s.

Een belangrijk verschil met tennis is dat je bij padel gebruik kunt maken van de wanden. Stel je slaat een bal die via de glazen wand aan jouw kant terugkomt, dan kun je hem alsnog terugspelen. Dit geeft je vaak wat extra tijd om de bal goed te raken en verrassende rally’s te spelen.

Hoe win je punten in padel?

Je wint een punt door:

  • De bal twee keer stuitert op de helft van je tegenstander.
  • Je tegenstander de bal in het net of uit het speelveld slaat (zoals tegen de hekken of muren, zonder dat de bal eerst de grond raakt).
  • De bal je tegenstander of zijn/haar medespeler raakt.

Je verliest punten als jij of je team:

  • De bal twee keer stuitert aan jullie kant.
  • De bal het glas of hek raakt voordat hij de grond heeft geraakt.
  • Jij of je partner de bal twee keer achter elkaar raakt.
  • Je twee keer fout serveert (bijvoorbeeld door de bal buiten het vak te slaan of in het net).

Voorbeeld: Stel je slaat een hoge bal tegen het glas van de tegenstander. Als de bal stuitert vóórdat hij het glas raakt, dan is het gewoon een goede bal. Maar raakt de bal eerst het glas en daarna pas de grond? Dan is het fout.

Wat gebeurt er als de bal uit de padelbaan gaat? 

Een van de leukste elementen van padel is dat de bal uit de baan geslagen kan worden. Dat gebeurt als de bal over de glazen wand van 4 meter hoog of het hekwerk van 3 meter hoog wordt geslagen. Dit telt als een punt voor jouw team – tenzij je tegenstander heel behendig is en de bal buiten de kooi terug weet te spelen. Ja, dat kan echt! Het komt niet vaak voor, maar het zorgt wel voor spektakel als het gebeurt.

Het polsbandje bij padel: waarom is het verplicht? 

Een klein, maar belangrijk detail: je moet altijd een polsbandje om hebben aan je racket. Dit is niet alleen een regel, maar ook voor je veiligheid. Als je racket per ongeluk uit je hand glijdt, kan het gevaarlijk zijn voor jou en je medespelers. Het polsbandje zorgt ervoor dat het racket netjes aan je pols blijft hangen. Lees hier meer over padelrackets.

Bij Padel Mate Club zorgen we ervoor dat iedereen veilig kan spelen. Onze banen en uitrusting zijn van topkwaliteit en voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen. Wil je een keertje komen spelen? Boek hier je padelbaan. 

Speciale slagen bij padel: hoe werken ze en wat zijn de regels?

Padel draait niet alleen om de bal over het net slaan. Als je echt goed wilt worden, moet je een paar speciale slagen onder de knie krijgen. Ze zorgen ervoor dat je het spel kunt domineren en je tegenstander verrast. Dit zijn een paar van de belangrijkste slagen die je vaak ziet bij padel:

Bandeja 

De bandeja (spreek uit als: ban-dee-ja) is een slag die je vooral gebruikt als je bij het net staat. Stel je voor dat je tegenstander een hoge bal naar je speelt. Je staat bij het net, en je zou de bal kunnen smashen. Maar dat is niet altijd slim, want je loopt het risico om de bal uit te slaan. Met een bandeja speel je veilig. Je slaat de bal met een lichte backspin terug – dus hij draait een beetje. Dit zorgt ervoor dat de bal langzaam en laag bij je tegenstander komt, diep in het veld. Zo hou je de rally onder controle zonder te veel risico te nemen.

Víbora 

De víbora (betekent ‘slang’) is een stuk agressiever dan de bandeja. Je gebruikt hem als je de bal met meer kracht en spin terug wilt slaan. Deze slag ziet er hetzelfde uit als de bandeja, maar je geeft de bal een zijwaartse spin mee. Hierdoor draait hij scherp weg van je tegenstander – lastig om terug te slaan. Als je deze slag goed uitvoert, kan je de rally snel naar je hand zetten.

Chiquita

De chiquita is een korte, zachte bal die net over het net valt. Het doel hiervan: je tegenstander dwingen om naar voren te rennen en een moeilijke bal te spelen. Het is geen harde slag, maar hij is wel superslim. Door de bal laag en kort te slaan, maak je het voor je tegenstander lastig om een goede aanval te spelen.

Globo 

De globo (ook wel ‘lob’) is een hoge bal die je speelt als je onder druk staat. Hiermee gooi je de bal over je tegenstander heen. Ideaal als ze bij het net staan en je ze wilt terugdringen naar achteren. Het is een verdedigende slag, maar hij kan je veel tijd geven om weer in de rally te komen. Of – als je hem echt goed slaat – win je er zelfs het punt mee.

Bajada 

De bajada is de perfecte aanvalsslag als je tegenstander een lob speelt en de bal hoog tegen de achterwand stuitert. Met een bajada sla je de bal krachtig naar beneden, vaak richting de voeten van je tegenstander. Dit is een slag waarmee je het punt kunt afmaken, omdat het voor je tegenstander heel moeilijk is om een goede reactie te geven als de bal zo laag komt.

Bij Padel Mate Club leer je deze slagen stapsgewijs tijdens onze lessen in Hoorn of Amstelveen. Onze ervaren trainers helpen je graag om elke slag volgens de regels te perfectioneren. 

Spelregels padel bekend? Tijd om te spelen! 

Nu je precies weet hoe de spelregels werken, is het tijd om de baan op te gaan. Je leert padel het beste door het te doen. Bij Padel Mate Club kun je terecht voor zowel recreatieve potjes als padeltoernooien. Huur een baan, doe mee aan een clinic of boek een les bij een van onze trainers. Bekijk snel onze beschikbaarheid in Hoorn of Amstelveen en we zien je graag op de baan! 

Bedankt ​voor het aanmelden

Jouw inzending is in goede orde ontvangen.

Kies een locatie